Kanjoning

Šta je kanjoning?
Kako izgleda? Koliko je opasan? Šta je potrebno?

Kanjoning je relativno mlad ekstremni sport. Predstavlja prolazak kroz kanjon, prilikom čega koristite svoje telo u potpunosti. Prepreke savladavate skokovima (nekad i sa visine od 10m), plivanjem, penjanjem, ronjenjem, provlačenjem među stenama i povremeno spuštanjem uz pomoć užeta.

Za koga je kanjoning?
Za decu, starije, sportiste? Za sve? Za pojedine?

Ova vrsta sporta ili razonode je za ljubitelje stena, hladne vode i adrenalina. Morate biti u dobroj fizičkoj kondiciji da biste uspešno prošli kroz kanjon. Voda je hladna (nikad nije iznad 7-10 stepeni), brza, stene su mokre i klizave i visine su često upečatljive. Nekada se skokovi u vodu izvršavaju sa visine od 7,5m ili, čak 10m.

Ako ste ljubitelj adrenalina, vode i prirode, uživaćete! Videćete okolinu iz sasvim drugačijeg ugla, iz kanjona! Konstantno ćete upijati pogledom svu lepotu planinske reke, boja i neverovatnih prizora do kojih ne biste došli na drugačiji način.

Gde se može naći?
Gde se kod nas može naći kanjoning? Ima li ga svuda?

Trenutno su najpopularniji kanjoni kod nas kanjon Hrčavke (nacionalni park Sutjeska) i kanjon Nevidio (nacionalni park Durmitor). Pored njih postoji još mnoštvo manjih kanjona, mahom na teritoriji Crne Gore.

Prolazak kroz ove kanjone možete rezervisati preko interneta. Za Nevidio postoji zvanična stranica za rezervacije (Nevidio canyoning), dok Hrčavka još nije toliko popularizovana. Oba kanjona se takođe mogu naći u ponudama rafting centara u okviru nacionalnog parka Tara.

Kanjon Hrčavke je od nedavno postao prohodan. Još nije u potpunosti istražen. Nalazi se u nacionalnom parku Sutjeska u Bosni i Hercegovini. Nema mnogo skokova, svega jedan značajniji, sa visine od cca 3,5m. Prilikom prelaska ovog kanjona se koristi užarija na dva mesta. Prolazak kroz kanjon traje oko 5h.

Kanjon Nevidio je jedan od najpopularnijih u Evropi. Nalazi se na planini Durmitor u Crnoj Gori. Prizori prilikom prolaženja kroz ovaj kanjon oduzimaju dah. Ima mnogo skokova, od kojih su najinteresantniji oni, koji dosežu visine od čak 7-10m. Užarija se ne koristi, osim u slučajevima ekstremnog straha i nemogućnosti skoka sa pojedinih visina. Prolaz kroz kanjon traje 3-5h u zavisnosti od broja ljudi i njihove fizičke spremnosti.

Za prolaz kroz ove kanjone potrebno je da imate licencirane vodiče. Izuzetno je opasno upuštati se u ovakvu avanturu bez neophodne opreme i profesionalnih vodiča.

Ovo će vam biti jedan od najuzbudljivijih doživljaja u prirodi, koji ćete ostvariti zahvaljujući svojim sposobnostima. ???? Istražite na koje sve načine možete upotrebiti svoje telo kao alat za snalaženje u prirodi. Prevazići ćete mnoge strahove i uživati pritom. Iznenadićete se šta sve možete da postignete. ✊

Video
Evo kako smo se mi proveli u Nevidiu (2019.) i u Hrčavki (2018.):

Nevidio, 2019.

Hrčavka, 2018.