Rafting

Šta je rafting?
Rafting predstavlja splavarenje po reci. ????

Može predstavljati splavarenje po mirnim rekama (dunavski rafting) ili po divljim vodama (rafting na Tari, Uni, Limu, Cetini, Soči, …).

Kada koristimo izraz rafting – uglavnom mislimo na divlje vode, tj. planinske reke.

Najpopularniji rafting kod nas je, svakako, rafting rekom Tarom.

Kanjon reke Tare (nije isto što i planina Tara!!) je rasprostranjen na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Predstavlja najveći kanjon u Evropi i drugi po redu najveći kanjon na svetu (posle kanjona reke Kolorado u SAD).

Reka Tara, mart - 2018.
Da li je rafting opasan?
Da li su potrebne posebne pripreme? Da li je ovo ekstremna rekreacija? Da li može imati fatalan ishod?

Iako pripada grupi ekstremnih sportova, rafting je danas doveden na visok nivo bezbednosti i prilagođen je svima. Od dece do starijih ljudi, dostupan je svima uz pristanak punoletnog lica i u zavisnosti od vremena raftinga.

Veoma retko se desi da rafting ima fatalne ishode, što ne znači da se pravila ne treba pridržavati.

Sve češće ga ljudi doživljavaju kao vikend zabavu na kojoj se možete provoditi u pijanom ili “dorađenom” stanju.

Treba imati na umu da je voda hladna, puna stena i u pojedinim delovima izuzetno brza. Ako se u nekom brzaku desi da ispadnete iz čamca, prepušteni ste sami sebi dok vas neko od vodiča ne locira i izvuče iz vode.

U takvim slučajevima baš i nije zabavno ako niste dovoljno prisebni, pa udarite glavom u neku od stena ili vam srce stane od nagle promene.

Mislite o tome.

Kada je najbolje?
Koje vreme je najbolje za rafting? Bilo koje? Ima li razlike?

Sve zavisi od toga šta želite.

Ako volite adrenalin, brzake i ne smeta vam hladnije vreme ili kiša, svakako idite u maju. Što ranije, to uzbudljivije. Kako je reč o planinskim rekama, stvar je veoma jednostavna. Kako se lednici i sneg otapaju – tako ima više vode. Što znači da će nivo vode u aprilu / maju biti skoro duplo veći i brži nego u julu, avgustu ili septembru.

Ukoliko želite mirno da splavarite sa porodicom ili decom, za vas su svakako prikladniji meseci jul, avgust i septembar. U ovom periodu ćete osetiti adrenalin taman u tolikoj meri da svima bude prihvatljivo.

Tara - izvor, 2017.
Koliko traje?
Koliko dugo traje rafting i šta poneti sa sobom?

Sam proces raftinga (bez pripreme i puta) traje oko 3h.

Opremu za rafting dobijate od kampa u kom ste smešteni. To bi trebalo da vam je uračunato u cenu. Pre samog polaska, vodiči održavaju kratku demonstraciju o veslanju, plutanju i ponašanju u čamcu. To bi trebalo poslušati detaljno. ????

Nakon toga odlazite do početne tačke raftinga i zabava počinje. ????

Ukoliko imate neka stajanja usput, možete poneti sa sobom telefon ili fotoaparat / kameru i nešto novca. Stvari se uglavnom ostavljaju u plastičnim nepropusnim burićima, kao što vidite na slici.  ???? 

Pošto je rafting sve popularniji, ponovo naglašavamo da je većina teritorije na kojoj se rafting održava nacionalni park!

Nemojte zagađivati prirodu bahatim bacanjem otpadaka svuda unaokolo, već dajte svoje otpatke vodičima, koji će ih odložiti negde dok ne dođete do prvog mesta koje je predviđeno za to (bar se nadamo da će postupiti na taj način).

Čuvajmo prirodu kako bi ona sačuvala nas!

Svi zagađivači će imati posla sa mnom!