Šta je potrebno da znate

Ostrvo bogova
Bali je jedno od mnogobrojnih ostrva Indonezije, vazdušnom linijom udaljeno od Australije svega nešto više od 2500km. Specifično je i prepoznatljivo po svojoj arhitekturi, kulturi i religiji stanovnika.

Mi smo ovo ostrvo posetili krajem januara / početkom februara 2017. godine. Ispostavilo se da je to prilično loš vremenski period za putovanje na Bali, kako je tamo kišni, tzv. monsunski period od oktobra do aprila. U to ćete se uveriti gledajući naše slike. ????

Kako nam je ovo bilo prvo daleko putovanje, odlučili smo da iskoristimo “promotivnu cenu” putem turističke agencije i uputimo se s njima na ovaj daleki put. To je bio prvi put da ovako nešto poverimo agenciji, a nadamo se i poslednji. U doba interneta, zaista sve možete organizovati sami, i često vas to na kraju izađe mnogo jeftinije.

Leteli smo iz Beograda do Dohe, gde smo posle preseli na prekookeanski let do Balija. U Dohi smo imali 9h do sledećeg leta na prilično skupom aerodromu. Ko je posedovao kartice sa posebnim pogodnostima (poput American Express kartica), imao je besplatan pristup SPA centrima i posebne pogodnosti. Ostali su vreme trošili na internetu (koji je besplatan) ili su se odmarali u “tihim sobama” (quiet rooms) u kojima ljudi spavaju ili čitaju. Može se na sajtu katarskog aerodroma unapred rezervisati obilazak grada autobusom, ukoliko vam presedanje traje duže od 6h, jer je sam izlazak sa aerodroma u Dohi prilično dug i komplikovan. Mi ovo nismo tada znali. Ceo put je trajao oko 20h.

Konačno smo stigli na Bali, gde nas je dočekala velika vlažnost vazduha, koja u kišnoj sezoni dostiže i do 85% i, naravno, kiša. Na Baliju je uvek velika vlažnost vazduha, pa postoji opasnost od oticanja vena ukoliko ste podložni tome.

Agencija nam je obezbedila lep i relativno čist hotelski smeštaj. Ubrzo smo i sami uvideli da u okolini ima veliki izbor hotela, čak po nižim cenama sa istom ili boljom uslugom.

Svaka soba ima klimu, čija je upotreba besplatna. Na slikama se ne vidi, ali posteljina je bila prilično prašnjava i bilo je fleka koje se nisu mogle isprati. Nama nije smetalo, ali nismo bili upozoreni na mogućnost ovakvih okolnosti.

Generalno smo bili iznenađeni drugačijim odnosom lokalaca ka higijeni. Na ulicama ćete svuda nailaziti na darove koji se daruju bogovima tri puta dnevno i koji se sastoje od pirinča, mirišljavih štapića i raznih začina. Vodu sa slavine nije preporučljivo piti. Vrlo lako možete dobiti dijareju i upropastiti svoj odmor ili doživljaj ovom vrstom nepažnje. Neke plaže su izuzetno prljave i pune plastike.

Međutim, ne brinite se, nije sve tako crno. ????

Ovo su jednostavno neke stvari koje možda ne očekujete i na koje vas niko neće upozoriti. Kao što nas niko nije upozorio.

Sve ostalo na šta ćete nailaziti je, u najmanju ruku, egzotično. Hrana je vrlo raznovrsna. Od žaba krastača, jastoga, raznih vrsta riba, preko živiskog crnog ili crvenog mesa. Voće je vrlo neobično i ukusno. Sva čula će vam uživati u intenzivnim bojama i ukusima koji su vam na raspolaganju.

Ukoliko se prvi put susrećete sa ovakvom kulturom, sve će vam biti prilično uzbudljivo i neobično.

Svuda po ostrvu ćete nailaziti na salone za masaže po veoma niskim cenama. Svaka masaža se razlikuje u zavisnosti od toga ko vas masira. ????

Balinežani su veoma srećan i zadovoljan narod koji će vam se smeškati neprestano, pa to isto očekuju i od vas. Ukoliko im ne uzvratite osmeh i ljubaznost, mogu pomisliti da ste ljuti zbog nečeg ili nezadovoljni. Takođe vam ne gine cenkanje na svakom ćošku. Malo je reći da uživaju u tome. Cene koje su izložene za robu uopšte ne moraju označavati prodajnu vrednost po kojoj ćete tu robu kupiti. ???? Za one koji umeju da se cenkaju, ovo su dobre vesti. ????

Takođe je bitno napomenuti da možete iznajmiti svog ličnog šofera, koji će vam ujedno biti vodič i koji vam je na raspolaganju ceo dan. Takvi “frilenseri” se nalaze svuda i veoma ih je lako naći. Organizovaće vam sve što poželite. Cena uglavnom iznosi oko 45 evra po danu. Voze automobile u koje staje šestoro ljudi, pa kada tu cenu podelite, izađe prilično pristupačno. Mogu vam pokazati mesta za koja niste ni znali da postoje i vrlo su druželjubivi. Uglavnom loše govore engleski, ali znaju dovoljno za potrebe osnovne komunikacije. Sve zanimljivo što smo saznali i posetili, učinili smo zahvaljujući njima. Toplo preporučujemo njihove usluge, jer mnogo bolje poznaju ostrvo od agencijskih šofera i mnogo su pristupačniji, ukoliko vas je više. Sa mnogima smo u kontaktu do dana današnjeg, pa nas slobodno kontaktirajte ukoliko vam je potrebna preporuka. ????

Više detalja o imenima lokalaca, njihovoj religiji, običajima i svakodnevnom životu pročitajte u povezanim tekstovima. Pored mnogih drugih stvari, naći ćete i podatke o poljima pirinča, čuvenoj balinežanskoj kafi, hramu majmuna i parku slonova. ????