Zanimljivosti o ostrvu

Zanimljivosti
Sve što sledi saznali smo uglavnom od lokalaca. Prenosimo svaku zanimljivost koju su podelili s nama.

Premda su većinom hinduističke vere, Balinežani jedu skoro sve životinje. Svetom se smatra samo albino krava sa određenog područja ostrva, koja se, kako kažu, čuva u hramu i zatim žrtvuje bogovima zarad bolje budućnosti.

Na Baliju postoje tri vulkana, od kojih su dva aktivna. Mount Agung nije eruptirao od 1963. sve do novembra 2017., od kada su erupcije učestale. Poslednja je detektovana aprila 2019. Nekoliko puta je alarmantnost bila povišena do mere evakuacije stanovništva iz tog dela ostrva.

Od 40 000 vrsta pirinča, na Baliju se gaje svega četiri vrste: crni, beli, smeđi i crveni. Crveni pirinač je najskuplji a svi se pretežno mogu naći na poljima koja vidite na slikama.

Balinežanska Luwak kafa se dobija nakon što životinjica luvak (gore na slici) pojede najkvalitetnija zrna kafe i propusti ih kroz svoj organizam. ????

Pošto luvak ne sažvaće kafu, već je samo proguta, ona se posle probire iz njegovog izmeta, pročišćava, peče i melje, nakon čega je spremna za konzumaciju. ????
Ovo je ujedno jedna od najskupljih kafa na svetu.

Da li biste je probali? ????

Postoji mnogo mesta na Baliju gde određena vrsta životinja ima svoju teritoriju na kojoj je zaštićena.

Najpoznatije takvo mesto je hram/šuma majmuna (Ubud monkey forest / Ubud monkey temple).

Ovo su makaki majmuni, koji umeju da budu agresivni pa se ne savetuje da im se kezite, jer to mogu shvatiti kao pretnju. Takođe se ne savetuje da nosite nakit, sunčane naočare ili druge modne dodatke prilikom posete ovog mesta, jer vas majmuni lako mogu pokrasti. ????

Pored ostalih, veoma popularno mesto je i park slonova. Ulaznica u ovo mesto vam obezbeđuje oko 45 min jahanja slona kroz džunglu i ručak. Slonovi su dovezeni sa Sumatre, jer ih na Baliju nema u prirodi. Radnici u ovom parku su nas uveravali da ovo nije vid mučenja životinja, kao što mnogi misle. Rekli su nam da je to prostor u prirodi samo za njih i da nikada nisu aktivni svi slonovi u isto vreme. Praktično šetaju oni kojima se šeta. Slonovi se hrane tokom celog “puta”, kupaju se svaki dan i vrlo su druželjubivi. Vrlo su inteligentne životinje. Nisu agresivne, niko ih ne lovi zbog kljova, a u slučaju bolesti makar jednog slona, ceo park-džungla se zatvara. Po ponašanju slonova, nama je sve zaista delovalo u redu, nadamo se da tako i jeste. ????

Pored svega navedenog, postoji mnogo hramova koje odlikuje fantastična arhitektura. Više o religiji Balinežana i njihovim hramovima imate u tekstu Priča o Balinežanima.

Takođe postoje razni adrenalinski parkovi u džunglama, kao i širok spektar vodenih aktivnosti. Talasi Indijskog okeana su prilično veliki, pa je ostrvo veoma pogodno za surfovanje. Ronjenje je takođe veoma popularno, zbog bogatog podvodnog sveta.

Kao što vidite, ostrvo nudi pregršt zanimljivih mesta i aktivnosti i sigurno će vas navesti da saznate nešto novo kako o drugima, tako i o sebi. ????